Slik ble Jessheim til

På Historielagets stand vil Jon Tore Beitnes & Co fortelle om etableringen av hovedbanen i 1954 og formidle smakebiter fra husmannsvesenets historie. Her avbildet foran den «nye Jessheim Stasjon» fra 1908.

- I 1854 besto Jessheim av en stasjonsbygning, kornmagasinet og en plass de kalte Måsatopp – som ligger omtrent der den nye delen Jessheim Storsenter ligger. Det var egentlig det hele.

- Men med jernbaneutbyggingen ble det skikkelig fart i saken, sier Jon Tore Beitnes leder i Ullensaker Historielag

Historielaget blir en av organisasjonene som du kan besøke før forestilling under årets Raknehaugspill. Sammen med Turlaget, sponsorer, og Høkerenkas Gjestehus -med bålpannemat og bar - kommer de til å danne fundamentet i markedsplassen som vil bli etablert på grassletta sør for tribunen og haugen. Her kan du på alle spilledager komme et par timer før forestilling for å kose deg med mat, drikke og lokalhistorie.

- Tydelige konfliktlinjer

- Vi kommer til å ta utgangspunkt et helt sentrale tema i Raknehaugspillet, nemlig selve jernbaneutbyggingen og konfliktene mellom de som var tilhengere og motstandere av utviklingen. Konfliktlinjene var høyst reelle; lasskjørere og husmenn iUllensaker var i stor grad skeptiske – fordi de stod i fare for å miste inntekstgrunnlaget; de levde jo av å frakte landbruksprodukter med hest og kjerre eller slede til hovedstaden Christiania (ble omdøpt til Oslo fra 1925, red. anm.)

-Viktig for næringslivet

- Men et gryende lokalt næringsliv så fram til at jernbanen ville få mer fart i sakene; i første omgang distribusjon av landbruksprodukter innover til Christiania og oppover til Minnesund der dampskipstrafikken kunne bringe varene videre nordover på Mjøsa.

Særlig fersk melk ble mye enklere å frakte innover til hovedstaden med jernbanen, forteller Beitnes.

Den første stasjonsbygningen på Trøgstad (dvs. Jessheim) ble oppført i 1854

Hvorfor Trøgstad?

- Jernbaneutbyggingen ble helt sentral for utviklingen i Jessheimområdet. Det ble etablert to stoppesteder gjennom kommunen, nemlig Kløften Stasjon og Trøgstad Stasjon (i dag Jessheim) - som ble bygd omtrent der veibrua over jernbanen går nå.

Begrunnelsen var enkel og logisk, Kløften var et sentralt knutepunkt østover mot Sverige (der jernbanen krysset Kongsvingerveien), mens Trøgstad var et viktig knutepunkt vestover mot et. Gardermoen var i 1854 – med sin betydelig militære tilstedeværelse - betydelig større enn Jessheim. Bakgrunnen for at stasjonen fikk navnet Trøgstad skyldes trolig nærheten til gårdene Trøgstad/Langeland og særlig Trøgstad gjestgiveri/skysstasjon som lå bare et par km sør for stasjonen, forklarer Beitnes.

Enkel planprosess

- Planprosessen den gang var enkel; man besluttet at hovedbanen skulle starte opp i Christiania og ende opp på Minnesund og så bare satte man i gang med spader, hakker og sprengstoff. Ingen omfattende høringsrunder med berørte interessenter den gang, nei.

Jernbaneutbygging på 1850-tallet ble utfør med hakke og spade. Et arbeidslag avbildet utenfor vokterboligen Salmakerstua som lå rett nord for dagens LHL-sykehus. Ble revet ved framføring av E6/Gardermobanen.

På markedsplassen på Raknehaugen vil publikum få muligheten til å se nærmere på det orginale plankartet fra ca. 1850, både for utbyggingen gjennom Ullensaker og hele strekningen fra Christiania til Minnesund.

Hovedbanen førte til en oppblomstring av næringsliv på Jessheim og Ullensaker; mot slutten av 1800-tallet ble det etablert flere dagligvarebutikker, hjulverksted idet som var begynnelsen på Storgata samt etablering av teglverk og garveri i Kverndalen.

600 husmannsplasser

På Historielagets stand vil man også kunne stifte nærmere bekjentskap med husmannsvesenet i Ullensaker. Ivar Sannerud, tidligere bygningssjef i Ullensaker kommune, utga i 2022 første bind av to i serien «Husmannsplasser i Ullensaker».

Hele 600 husmannsplasser har Sannerud registrert i kommunen. Mange av husmennene lå i perioder ute på lasskjøring. I tillegg til å dyrke mat og kanskje holde ei ku eller en gris på husmannsplassen. Og selvsagt følge opp pliktarbeidet på gården som eide plassen. Ikke så underlig Thrantitterbevegelsen ble betydelig iUllensaker rundt 1850. Under Raknehaugspillet vil Historielaget presentere smakebiter fra boken. Og selvsagt vil boken være til salgs.

Ole G. Hertzenberg

Forrige
Forrige

En mester med nål og tråd

Neste
Neste

Han som spiller slåttetromme