Nye skuespillere til historien om Romerike

Med fire profesjonelle skuespillere kjent fra nasjonale teaterscener, film- og TV-produksjon satser Raknehaugspillet på å ta nye steg. Leseprøvene er i gang. Og 12. juni er det premiere.

Raknehaugspillet er historien om det spennende «riket» nord for Oslo, der veien fra øst til vest krysser veien fra sør til nord. Der ligger dagens kommunikasjonssentrum i Norge, hovedflyplassen, og der ligger sentrum i det gåtefulle Raumariket, Raknehaugen.

Raknehaugspillet er i ferd med å bli en identitetsskapende, årlig begivenhet, slik teatret var i Europas byer i middelalderen og det gamle Hellas. Målet er å lage et spill som samler alle, gamle og unge; et spill med lokale røtter, lokal identitet, men av nasjonal interesse. Målsetningen krever en profesjonalisering av alle ledd, samtidig som det lokale utgangspunktet og dugnadsånden beholdes. 

Foto: Herrmann Stenerud, WordUp

 

Profesjonelle skuespillere

I Raknehaugspillet 2024 er derfor 4 profesjonelle skuespillere engasjert til å spille de bærende rollene:

 

Amalie Krogh spiller hovedrollen, husmannsjenta Marit i Gropa. Hun er utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art i London. Etter studiene hadde hun sin profesjonelle skuespillerdebut som Ellida Wangel i Ibsens Fruen fra havet, ved Kilden teater i Kristiansand, og Sonja i Reisen til julestjernen ved Folketeatret i Oslo. Så kom koronaen; Norge ble nedstengt, og Amalie fikk blanke ark i ordreboka og plass til Raknehaugspillet.

Antihelten, storbonden Gjestad, spilles av Ove Christian Owe fra Eidsvoll. Etter teaterhøgskolen, debuterte han på Trøndelag teater i 1990, og har hatt mange viktige roller i norsk film og teater, bl.a. hovedrollen i spillefilmen Koloss og TV-oppsetningen av Sam Shepards True West.

Kjæresten til Marit, Lars Ljøgodt, spilles av Truls Toftnes. Han er også fra Eidsvoll, og har mange år bak seg i filmbransjen, både foran og bak kamera. Han underviser for tiden i skuespill og regi ved Oslo Met.

Rollen som Oberst Nürenberg, spilles av Mads Henning Skar-Jørgensen. Han har i likhet med Truls og Ove Christian, gått på Romerike folkehøgskole. Etter teaterhøgskolen har han spilt ved de fleste institusjonsteatre i Norge. Han har også jobbet som regissør og dramatiker, og fikk Statens kunstnerstipend i 2007.

 

De fleste andre rollene spilles av skuespillere med bakgrunn fra Romerike folkehøgskole eller Ullensaker teater.

Flere er i gang med sin skuespillerutdanning, og mange var med i fjorårets oppsetning.

Musikkteater

Det er mye sang og musikk i Raknehaugspillet. Arbeidet med årets musikalske konsept er godt i gang, og vil bli presentert etter påske. Det vil bli et nært samarbeid mellom Ullensaker spelemannslag og et lag med noen av landets mest spennende musikere. Kontrakter er i ferd med å undertegnes. 

Historien i Raknehaugspillet er den samme som tidligere, men er radikalt omskrevet av forfatter Pål Mathiesen i samarbeid med regissør Tore Østvang. En stor forandring er at hele ensemblet i større grad blir en del av det musikalske.

 

Vanskelig sponsormarked for kultur.

En profesjonalisering av Raknehaugspillet krever store ressurser. Ullensaker kommunes støtte har vært grunnleggende. Men viktig er også sponsorstøtte fra et næringsliv som for tiden sliter med høye renter og små marginer. Styremedlemmene i Raknehaugspillet har lagt ned et stort arbeid for å finne sponsorer, og det krevende arbeidet er ikke i mål!

Men mange bekker små, gjør en stor å, og mange lokale bedrifter har i likhet med Ullensaker kommune bidratt til at Raknehaugspillet 2024 blir en realitet!

Onsdag 12. juni er det premiere!

Forrige
Forrige

SpareBank 1 Østlandet blir hovedsponsor

Neste
Neste

En introduksjon til Raknehaugspillet